Loading...
  • Calea Grivitei nr. 4, Sector 1, Bucuresti, 010731

Inaugurare Clinica de Chirurgie

Inaugurare Clinica de Chirurgie

Secţia de chirurgie a Spitalului Clinic de Nefrologie “Carol Davila” din Capitală a fost redeschisă, miercuri 5 octombrie 2011, în prezenţa primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, după mai bine de trei decenii şi investiţii de 24 de milioane de lei.

Municipalitatea a investit pentru finalizarea lucrărilor începute de Primăria Sectorului 1 şi Banca Mondială, 5 milioane de lei şi alte 19 milioane de lei pentru dotarea cu aparatură a secţiei.

inaugurare

 

Clinica de Chirurgie are trei blocuri operatorii dotate cu aparatură similară celei din spitalele din Paris, a spus primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Secţia are 50 de paturi, de asemenea, fiind creată o secţie de anestezie terapie intensivă cu 15 paturi.

Spitalul “Carol Davila” a fost ridicat în 1894, unitatea fiind considerată monument istoric şi de arhitectură, iniţial clădirea aparţinând Curţii de Conturi a României.

Până în 1979, Spitalul “Carol Davila” a avut o structură complexă compusă din ambulatoriu, clinică medicală, compartiment de alergologie, clinică chirurgicală, laborator clinic, secţii de radiologie şi de medicină nucleară. După preluarea conducerii spitalului, prof. dr. Nicolae Ursea a mutat centrul de greutate al activităţii spre nefrologie şi dializă. Mulţi dintre chirurgii actuali, printre care şi primarul general al Capitalei, au făcut practică în anii 1972 – 1973 în acest spital. Printre chirurgii care au lucrat în spital, primarul general i-a amintit pe “cei doi mari coloşi ai chirurgiei româneşti, prof. Făgărăşanu şi Gavriliu”.

Echipa clinicii inaugurate miercuri este formată în mare parte din medici de la Spitalul “Sf. Pantelimon”, unitatea fiind condusă în prezent de Conf. Dr. Victor Strâmbu.

“Aşa ceva nu am văzut nicăieri în ţară! De acum vom trata oamenii la ei acasă, nu trebuie să îi mai trimitem în străinătate”, a spus Sorin Oprescu. “Pentru noi este mai mult decât un moment emoţional, este o bucurie să putem redeschide această clinică în care generaţia anilor 1972-1973 a făcut practică. Este o secţie modernă similară celor din marile capitale europene, aparatura fiind de ultimul tip, aici vor putea fi realizate orice tip de intervenţii chirurgicale mergând până la transplant”, a mai spus primarul general Capitalei.

La inaugurare a fost prezent şi Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila(UMF), Profesor Dr. Florian Popa care a salutat iniţiativa de înfiinţare a clinicii.

infiintare

“Este un lucru foarte bun că secţia a fost reînfiinţată. Săitalul funcţionează din nou cum a fost conceput. Clinica de chirurgie a acestui spital a fost desfiinţată în 1979 pentru că la cererea de la acea vreme se preta ca acest spital să fie doar pentru nefrologie dar acum avem nevoie de altceva şi clar această clinică, aliniată la cel mai înalt standard din ţară dar şi din străinătate, este mai mult decât necesară. Un lucru foarte bun este că mulţi pacienţi nu vor mai fi nevoiţi să plece în străinătate să se opereze şi să cheltuiască atât de mulţi bani ci se vor putea opera aici în ţară”, a spus Rectorul.