Cladirea Spitalului “Carol Davila”, iniţial aparţinând Curţii de Conturi a României. a fost ridicata în 1894, intr-un stil neoclasic discret, unitatea fiind considerată monument istoric şi de arhitectură.
Urcând scara monumentală, la mijlocul careia se afla impunator bustul parintelui scolii medicale romanesti – Dr Carol Davila, se ajunge în faţa amfiteatrului pe frontispiciul căruia stă scris: Non scholae sed vitae discimus (nu pentru şcoală, ci pentru viaţă învăţăm).
Sala amfiteatrului, ornată în stil baroc cu coloane, stucaturi şi capiteluri aurite, are ceva din splendoarea stinsă a medicinii româneşti. În galeria marilor dascăli ce s-au perindat la acea catedră amintim pe profesorii Făgărăşanu, Gavriliu, Păunescu-Podeanu şi Ursea.
În anul 2007 au început lucrările de construcţie ale unui nou corp de clădire al spitalului destinat să adăpostească un centru modern de hemodializă cu 50 de aparate, secţia de Terapie intensivă nefrologică, centrul de diagnostic si tratament ambulatoriu, laboratoarere şi o sală de conferinţe multifuncţională. Lucrările s-au finalizat în anul 2009.
În paralel au demarat lucrările de consolidare, recompartimentare, refuncţionalizare şi renovare a corpului vechi de clădire a cărui finalizare, în toamna anului 2010 va face din Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” unul dintre cele mai moderne unităţi spitaliceşti din centrul capitalei.